Hopp til innhold

Klargjøring av hytta for vinteren

Øyvind Bråtun

Når høsten gir vei for vinterens kalde grep, er det viktig å sikre at hytta er klar for kulde, snø og vind. En godt forberedt hytte gir ikke bare trygghet, men kan også spare deg for uforutsette reparasjonskostnader. Her deler Berge Hytta noen nyttige tips for å klargjøre hytta for vinteren.

 

Utvendig vedlikehold

– Tak og takrenner

Sjekk taket grundig for løse eller skadde takstein, da disse kan føre til vannlekkasjer når snøen smelter. Rens takrennene for blader og annet rusk for å sikre at vann har fri passasje bort fra hytta.

– Vannavløp og drenering

Pass på at vannet ledes vekk fra hytta for å unngå oversvømmelser. Rens eventuelle sluk og pass på at dreneringssystemet fungerer som det skal. Dette reduserer risikoen for vannskader når snøen begynner å smelte.

– Beskytt utsatte overflater 

Vinduer, dører og andre treoverflater bør behandles med beskyttende midler for å motstå vinterværet. Eventuelle sprekker rundt vinduer og dører bør tettes for å hindre trekk og fuktighet.

-Sjekk fasade

Se etter sprekker og hull rundt fasaden, spesielt rundt grunnmuren og kledningen. Tett alt som kan tettes. En mus trenger mindre enn én centimeter åpning for å lure seg inn på jakt etter mat og varme.

 

Innvendige forberedelser

– Vann og rør

Det er viktig å tømme vannsystemet hvis hytta ikke brukes gjennom vinteren.

Skal du være borte fra hytta i mer enn tre døgn, må du stenge stoppekrana / hovedkrana og tappekraner både ute og inne.

Skal du ikke besøke hytta i løpet av vinteren, må du i tillegg tømme alle rør, varmtvannsberederen og blandebatteri for vann. Fyll samtidig vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske.

– Om du har strøm på hytta – ikke skru av varmen! 

Det er ditt ansvar å sørge for at hytta er tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader.

SINTEF Byggforsk anbefaler at du holder temperaturen inne i hytta di på minst 10 varmegrader, vi anbefaler 12-14 grader.

Så ikke slå av varmekabler eller panelovnene helt, for å spare på strømmen.

Det er heller ikke uvanlig at strømmen går og blir den borte lenge er det viktig at du tar en tur oppom hytta di og sjekker at alt er som det skal.

Vurder om du bør investere i en løsning som gjør at du kan fjernstyre varmen og varsle deg hvis strømmen går på hytta.

Har du en peis eller ovn, sørg for at pipen er ren og fri for sot for effektiv forbrenning og redusert brannfare, når du skal fyre.

– Elektrisk anlegg

Gå over det elektriske anlegget og fjern eventuell støv rundt ovner og varmeovner. Trekk ut elektriske apparater for å hindre eventuelle skader eller strømbrudd, spesielt i områder som kan være utsatt for fuktighet.

 

Forebygging av innbrudd

– Sikring av vinduer og dører 

Sørg for at alle vinduer og dører er forsvarlig låst. Installer gjerne sikkerhetslås eller eventuelt alarm, spesielt hvis hytta ligger avsidesliggende. Det kan også være en idé å sette opp bevegelsesaktiverte utelys for å skremme bort eventuelle innbruddstyver.

 – Verdigjenstander og elektronikk

Fjern verdigjenstander og elektronisk utstyr fra hytta, eller oppbevar dem i et låst skap eller et annet trygt sted for å redusere risikoen ved innbrudd.

– Kontinuerlig vedlikehold gjennom vinteren

Selv om du ikke bruker hytta om vinteren, kan det være en fordel å besøke den jevnlig eller få noen til å sjekke den for deg. Slik kan du oppdage eventuelle skader tidlig og forhindre at små problemer utvikler seg til store, kostbare reparasjoner.

Med disse enkle, men viktige tiltakene, kan du sikre at hytta di er godt beskyttet og klar for de kalde vintermånedene.

God vinter fra Berge Hytta!

Bestill vår hyttekatalog

Utforsk våre flotte hyttemodeller – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Hvordan vil du få tilsendt katalogen?

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring