Hopp til innhold

Hvor mye snø tåler taket på hytta egentlig?

Hvor mye snø tåler taket på hytta egentlig?

Når det er godt med snø på fjellet, og Berge Hytta får jevnlig telefoner fra hyttekunder som lurer på hvor mye snø som egentlig kan bli liggende på taket, før det utgjør skaderisiko. Her er svaret…

Det finnes mange gode råd mot snøtunge tak. Og vet du når hytta di er bygget så vet du også mer om når det er på tide å ta grep.

– Er hytta oppført før 1979 så tåler taket mindre, enn om den er fra 1980 eller nyere, forklarer avdelingsleder i Berge Hytta, Sten Arve Nornes. Hyttene fra 1979 og før, tåler nemlig bare inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket, mens de nyere tåler langt mer.

– Når vi bygger hytter så forholder vi oss til retningslinjene som er satt i den gjeldende kommunen. Våre hytter er derfor alltid riktig dimensjonert når det kommer til hvilken belastning taket skal tåle. Det kommer frem av tegningene hva som gjelder for din hytte, sier Nornes.

Pass opp for overheng

Om hytta di er bygget etter 1980 og det kommer frem av papirene at den for eksempel skal tåle 250 kilo per kvadratmeter, betyr det at taket tåler 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø. En vekt på 350 kilo per kvadratmeter tilsvarer 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø. En bør ikke la snøen ligge og bli for våt og tung for lenge. Se etter om det har kommet endringer i bygningen, om dører og vinduer går tregt eller om det smeller i konstruksjonen.

– En annen ting er overheng. Det kan plutselig ligge halvannen meter snø ut fra taket mot en skammel eller lignende. Dette kan gi enorme belastninger for ytterveggen. Denne snøen må fjernes.

Der en har tak som møter hverandre samler det seg gjerne opp store snømengder, så der bør en følge godt med. Fjern det før det bygger seg opp, sier Nornes i Berge Hytta.

Måk hele taket i ett

Når en først har funnet frem utstyret og er klar for å måke bort snøen, må en også være bevisst på hvordan man gjør det.

– Taket bør måkes jevnt. Begynner en i en ende, måker grundig, men lar andre halvdelen ligge til senere, så kan en få skjevbelastninger. Det kan være enda mer kritisk enn om hele taket er dekket og belastningen er jevn. Så sett av tid til å måke hele taket, anbefaler Nornes.

Når det er sagt, er det ikke anbefalt å måke bort absolutt all snøen.

– La det gjerne ligge 10-20 centimeter igjen. Det er lett å skade papp-, plate- og takstein. Nyere tak tåler helt fint én meter snø, så ikke stress før du ser det samler seg veldig, avslutter avdelingsleder i Berge Hytta, Sten Arve Nornes.

Før en setter i gang – tenk HMS!

Det første en må tenke på før en skal i gang med arbeid på tak, er HMS. I utgangspunktet skal man sette opp stillas når man jobber på tak, men det er vanskelig når det gjelder snømåking. Personlig sikring i form av sele kan være tilstrekkelig.

Dersom en privatperson leier et firma til å utføre snømåkingen på taket, har du ikke lenger ansvar for sikkerheten. – Men leier du inn privatpersoner, ligger HMS-ansvaret på huseieren.

Berge Hytta har som prosedyre å sende ut et informasjonsskriv fra Direktoratet for byggkvalitet, som gir nøye instrukser for hvordan en skal håndtere snøtunge tak til sine kunder.

Bestill vår hyttekatalog

Utforsk våre flotte hyttemodeller – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Hvordan vil du få tilsendt katalogen?

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring